DIPIKASTMED - RETSEPTE

DIPIKASTMED (kogused olenevad sööjate arvust!!!) 




I Maitsestamata jogurti või hapukoore dipikaste 

http://buduaar.ee/files/Upload/ForumImages/tumblr_m7nghiLZqS1ro9rq7o2_500.jpg https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkpaq21wAi59vQGP0z8fORcePu46XEsqY6seoJQ3XaFh5_CSawOO1_LHQbqYtcBtBy79xrcNDXIDbKX2o9ToOL-sVd9nCBA1dX5bIyY-5IEfyDWGuvx6I8rwdEoJDwmPRpDAmxg12GK0AN/s1600/di.jpghttp://usin.ee/wp-content/uploads/2012/11/K%C3%B6%C3%B6giviljavalik-1kg.jpg 


Vaja läheb: 

*(1dl) maitsestamata jogurtit või 20% hapukoort


* maitsestamiseks mõned näited: 

1.Valmis dipipulber(nt. Santa Maria paprika, sibula dipipulber), dipipulber sisaldab soola ja ei ole vaja eraldi juurde lisada. Kogu pakki ei lisa kastmele, natuke korraga, et kaste oleks hea maitsega.

2.Maitseürdid(nt. kuivatatud till või petersell), tuleb lisada soola, samuti natuke korraga, et kastet liiga soolaseks ei teeks.

3.Hakklihamaitseaine jne. on juba sool lisatud, samuti lisada kastmele natuke korraga.


*erinevad aedviljad, vali 2-3(kirsstomat, värske kurk, lillkapsas, brokkoli, paprika - kollane, punane, porgand, kaalikas) 


Töö käik: 

1.Pane jogurt või hapukoor väiksesse kaussi. Lisa juurde alguses näpuotsaga maitseürti või peeneks hakitud maitserohelist vms.

2.Maitsesta soolaga ja sega läbi. Soola lisa alguses natukene, et liiga soolane ei tuleks, juurde saab alati lisada!!! Maitse iga kord puhta lusikaga. Vajadusel lisa veel maitseürti või soola vm., mida lisasid.

3.Aedvili tuleb eeltöödelda s.t. pesta, puhastada - koorida, tükeldada(kangid, sektorid). 

4.Aseta dipikastme kauss suure taldriku/aluse keskele ja ümber värske aedviljad.Tuleb jälgida, et dipikastme nõu servad oleks kastmest puhtad! Saad vajadusel puhtaks tõmmata majapidamispaberiga. 

NB! Aedviljast võib lõigata sakilise noaga või riiviga kangid – jäävad erikujulised. 



II Sulajuustu dipikaste nt„ Merevaik“ 

http://www.naisteleht.ee/files/images/dipid-stas.jpghttp://f1.pmo.ee/f/2014/04/14/2959296t100h9137.jpg 


Vaja läheb: 

*(„ Merevaigu“) sulajuustu(naturaalne, ilma lisanditeta) 

*(1 – 3 sl) külma vett 

*(2 - 3) aedviljad 


Töö käik: 

1.Pane (Merevaigu“)sulajuust väiksemasse kauss, lisa külma vett 1-3 sl, et tekiks parajalt vedel kaste 

2.Aedvili tuleb eeltöödelds.t. pesta, puhastada - koorida, tükeldada(kangid, sektorid). 

3.Aseta dipikastme kauss suure taldriku keskele ja ümber värske aedvili.  

Tuleb jälgida, et dipikastme nõu servad oleks kastmest puhtad! Saad vajadusel puhtaks tõmmata majapidamispaberiga. 

NB Aedviljast võib lõigata noa/sakilise noa  

või riiviga kangid – jäävad erikujulised. 



III Poest valmis dipikastmed(on kohe kasutamiseks valmis, valik on poes suur). 

http://www.naisteleht.ee/files/images/dipp-tops.jpghttp://f6.pmo.ee/f/2015/03/26/3905413t100h6775.pnghttp://www.ahoi.ee/resize.php?id=146331&func=shop&w=152&h=153 


Poest valmis dipi juurde:  

          2 – 3 aedvilja                                                      snäk:                  

          värske kurk                                                    makra pulgad 

             kaalikas                                                    erinevad shipsid 

            lillkapsas                                           friikartul(tunnis küpsetada) 

           kirsstomat                                        valmis  lihatooted(nt.lihapallid) 

            porgand                                                   marineeritud seened 

 paprika(kollane, punane, oranž) 


Töö käik: 

1.Pane valmis poe dipkaste väiksesse kaussi, sega läbi. 

2.Aedvili tuleb eeltöödelda s.t. pesta, puhastada - koorida, tükeldada (kangid, sektorid). 

3.Aseta dipkastme kauss suure taldriku keskele ja ümber värske köögivili/aedvili ning snäk. 

Tuleb jälgida, et dipkastme nõu servad oleks kastmest puhtad! Saad vajadusel puhtaks tõmmata majapidamispaberiga. 

NB Aedviljast lõigata noa/sakilise noa või riiviga kangid – jäävad erikujulised. 


 

IV Magus dipikaste puuviljaga 

http://g2.nh.ee/images/pix/900x585/2MnkKdiQyFA/puuviljad-oun-banaan-melon-apelsin-ananass-viinamarjad-mango-virsik-kirsid-67095544.jpghttp://f6.pmo.ee/f/2015/01/26/3709093t100h874f.jpg https://www.tere.eu/imagecache/100x100/images/products/thumbs/Terepiim_0,5_400x400.png 

Vaja läheb: 

*(1dl) pruuni šokolaadikreemi(nt. NutellaPuuni valge kirju šokolaadikreem ei lähe piima või veega segades vedelamaks!!!) või šokolaadi toojuustu kreemi.

*(2 sl) külma vett või piima 

*(3 )sorti puuvilju(nt. õun, pirn, banaan, kiivi, maasikas,…...) 

*peenemaid puutikke või puidust hambaorke(igal puuvilja tükil peab olema tikk sisse torgatud) 


Töö käik: 

1.Tõsta šokolaadikreem väiksemasse kaussi, sega šokolaadikreem vee või piimaga ühtlaseks. 

Tuleb jälgida, et dipkastme nõu servad oleks kastmest puhtad! Saad vajadusel puhtaks tõmmata majapidamispaberiga. 

2.Pese puuviljad, kuivata, eemalda vajadusel koored/kivid, sabad. 

3. Lõika puuviljad suupärasteks tükkideks, et amps mahub korraga suhu.

4. Aseta kõik kaunilt vaagnale, keskele aseta šokolaadi dipikaste väikses kausis.