DIPIKASTMED (toidutare.ohtuleht.ee)
Dipikastmed on paksud, hästi maitsestatud külmad kastmed, mis võivad sisaldada:
I hapukoort, majoneesi, jogurtit, ketšhupit, tomati- või sojakastet, köögiviljatükikesi või -püreesid ja veel palju muudki.
II Poest võib osta ka dipikastmete pulbreid, segada need hapukoore või maitsestamata jogurtiga ning ongi maitsev dipp valmis(enne dippimist võib hoida umbes 30 min. külmkapis).
III Magusad dipikastmed - pruun šokolaadikreem, toorjuustu šokolaadikreem + 1-2 sl vett vedeldamiseks, et tekiks mõnus kaste.
DIPITAVAD TOIDUAINED
I Kõikide eelkirjeldatud ja veel paljude teiste kastmete sisse kastab ehk dipib rõõmus seltskond kas soolapulki, kreekereid või siis hoopiski maisilaaste ja tortiljatükikesi jms.
II Teine levinud liik dipitavaid toiduaineid on toored(värsked) või kergelt blansheeritud ehk kuumehmatatud köögiviljad – porgandid, sellerivarred, suvikõrvitsa- või kurgipulgad, paprikaribad, tomativeerandikud(kirsstomat), õisikuteks lahutatud lillkapsas jm.
III Puuviljad pestakse, puhastatakse või kooritakse, tükeldatakse ja torgatakse puust tiku otsa.
* Ideaalne oleks, kui igale sööjale jagataks plasttopsidesse väike kogus erinevaid dipikastmeid, et vältida hammustatud küpsise või köögiviljaga ühise anuma külastamist.
*Teine hea võimalus on kasutada pikki bambusest vardaid(puidust hambatikke) ning tükeldada kõik toiduained ühe suutäie suuruseks, mida saab hammastega vardalt maha tõmmata.