Jõulutoidud Eesti jõulukombestikus
Eesti talurahva jõulutoidud on
olnud sealiha, jõululeib ehk jõuluorikas, verivorstid, hapukapsas; uuema jõulukombestiku järgi
ka piparkoogid. Jõulujoogiks on olnud õlu.
Pidulaual pidi kindlasti olema koduõlu, sealiha (poolik seapea), jõululeib ja jõuluvorstid. Tavalised
jõulutoidud olid veel pähklid,
kapsas, keedetud oad, herned, naerid, kala ja või.
(wikipedia)
* lihtsad pipargoogid, retsept koos video õpetusega https://omamaitse.delfi.ee/artikkel/80580297/piparkoogimuffinid
* Kihiline piparkoogi-kohupiimamaius(toidutare.ee).
Lihtne mõnus kreemine magustoit. Saab ära kasutada jõuluajast seisma jäänud piparkoogid. Magustoidu võib valmistada väikestesse kaussidesse, et nii igale sööjale eraldi valmis portsjon serveerida.
Valmistusaeg: kuni 20 min.
20 min + 2 tundi külmkapis
Koostisosad:
500 g piparkoogid
250 g Valge šokolaad
600g kohupiimapasta
2 dl rõõsk koor 35%
1 tl vanillisuhkur
4 dl hapukat moosi(pohla, jõhvika)
KAUNISTAMISEKS: piparkoogid, jõhvikad/pohlad
Valmistamine:
1. Purusta piparkoogid. Sulata valge šokolaad vesivannil ja sega toasooja kohupiimapastaga. Vahusta koor vanillisuhkruga ning sega samuti kohupiima hulka.
2. Pane laia põhjaga kausi põhja kiht piparkoogipuru, sellele kiht moosi ja siis kiht kohupiimakreemi. Jätka kihtide ladumist, kuni aineid jätkub. Pealmiseks kihiks jäägu kreem. Pane kaheks tunniks külmkappi. Vahetult enne serveerimist kaunista piparkookide ja marjadega.
JOOGID:
* jõhvika jõulujook https://nami-nami.ee/retsept/651/johvika_joulujook
* Vürtsine jõhvikajook(toidutare.ee).
Tervislik, kiirelt valmiv ja maitsev jook sobib hästi morsi asemel.
Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 20-40 min
Koostisosad:
150 g mesi
1.5 tl kaneel
50 ml vesi
200 ml jõhvikamahl
1 l gaseeritud vesi
2 peotäit jõhvikad või pohlad
meliss või piparmündilehed
150 ml apelsinimahl
150 g mesi
1.5 tl kaneel
50 ml vesi
200 ml jõhvikamahl
1 l gaseeritud vesi
2 peotäit jõhvikad või pohlad
meliss või piparmündilehed
150 ml apelsinimahl
Valmistamine:
1. Pane mesi, apelsinimahl, kaneel ja tavaline vesi väiksemasse potti. Kuumuta segu madalal kuumusel, kuni mesi on sulanud ja korralikult segunenud. Jäta jahtuma.
2. Sega jahtunud meejook jõhvikamahla ja mineraalveega.
3. Kaunista jooki kannus või purgis piparmündilehtede ja jõhvikatega!
* Pohla-kamasmuuti (toidutare.ee).
Kogus: kahele
Valmistusaeg: kuni 20 min
Valmistusaeg: kuni 20 min
Koostisosad:
1 dl pohlad
0.5 tk banaan
100 ml õunamahl
2 spl kamajahu
1 spl mesi
200 ml maitsestamata jogurt
0.5 tk banaan
100 ml õunamahl
2 spl kamajahu
1 spl mesi
200 ml maitsestamata jogurt
Valmistamine: Vala kõik koostisained kannmikserisse ja töötle ühtlaseks seguks.