Salat on roog, mis koosneb tükeldatud toiduainetest. Salatile mahlakuse ja maitse andmiseks lisatakse, segatakse või valatakse salat üle kastmega. Olenevalt sellest, millistest toiduainetest salat valmistatakse ja kuidas seda serveeritakse, saab salateid ka liigitada. Tihti kuulub salat pidulaua menüüsse, aga tervislik aedviljasalat võiks olla iga toidukorra juures! Sooja salatit võib pakkuda ka iseseisva lõuna - või õhturoana. Puuviljasalat on aga kindlasti parim magustoit.
TOORSALAT - valmistatakse toorest aedviljast.
AEDVILJAD - KÖÖGIVILJAD - juurikad(porgand, redis, kaalikas), mugulad(kartul, maapirn), lehed(kapsad), varred(seller), õied(lillkapsas, brokkoli), seemned(uba, hernes), sibulad
(valge ja punane), viljad(kurk, tomat, paprika, pipar, suvikõrvits).
SEGASALATIS - on osa toiduaineid keedetud.
SOE SALAT - võib olla lisand prae juurde või omaette lõunaroog.
PUUVILJASALAT – valmistatakse värsketest ja konserveeritud puuviljadest.
KODUMAISED PUUVILJAD - õunad, pirnid, ploomid, kreegid; AIAMARJAD – maasikas, vaarikas, sõstrad, karusmari; METSMARJAD – vaarikas, maasikas, mustikas, jõhvikas, pohl.
EKSOOTILISED VILJAD – viinamari, banaan, apelsin, mandariin, kiivi, hurmaa.
MARINEERITUD SALAT – valmistatakse aedaviljadest kuumtöödeldes ja suletakse enamasti õhukindlalt purki või süüakse kohe kui jahtunud.
SALATIKASTMED
Kaste lisab salatile mahlakust, samuti saab erinevate kastmetega anda salatile uusi maitseid. Salatikaste võib olla toitvam, nagu näiteks majoneesi - hapukoorekaste, või lahjem, nagu mahlakaste.
Kaste võiks kokkusegatult natuke aega seista, et maitse saaks ühtlustuda.
Kastme võib salatiga kokku segada, salatile lihtsalt peale kallata või hoopis eraldi kastmekannu või kausikesse serveerida.
ÕLIKASTE koosneb nt: õli, sidrunimahl, vesi, sool, suhkur/mesi, pipar. Võib valmistada mõnes väiksemas keeratava kaanega purgis, siis saab seda hästi loksutada ja kastmeained segunevad korralikult.
JOGURTIKASTE koosneb nt: maitsestamata jogurt, majonees, pipar, sool, hakitud maitseroheline.
MAHLAKASTE koosneb: hapukas mahl, suhkur/mesi, sool.
MAJONEESI - HAPUKOOREKASTE koosneb: majonees, hapukoor, peenpipar, sool
toorsalatid marineeritud salatid segasalatid
(valmistatud toorest (valmistatakse kuumtöödeldes) (osa toiduaineid on
aedviljast) keedetud)
soe salat - lisand prae juurde/ omaette
puuviljasalat/kokteilsalat
(valmistatud värskest ja
konserveeritud puuviljast)
SALATIKASTMED
poes valmis kastmed isetehtud kastmed(lisatakse soola,
maitseaineid, maitseürte, mett/suhkrut
, pipart, õli, mahla)
õlikaste
mahlakaste
jogurtikaste
majoneesi + hapukoore kaste
SERVEERIMINE
kausist vaagna pealt pokaali seest
Toiduained on laotud kokteilsalat/kihiline salat)
ilusti vaagnale. Tükeldatud toiduained laotakse
Kaste on kaussi või pokaali kihtidena ja
peale niristatud või valatakse kastmega üle.
pakutakse eraldi
kausikesest.