VÕILEIVA RETSEPTID


1. Lihtne võileib

Lihtsaid võileibu serveeritakse igapäevasel söögilaul. 

Röstsepik või röstsai, või, lehtsalat, vorsti viil, juustuviil ja tomat. Määris saiale võid, siis pane lehtsalati, vorstiviil, juustuviil ning kaks tomati viilu. 

 
 

 2.Tikuvõileivad.   https://nami-nami.ee/retsept/3673/tikuvoileivad

Tikuvõileivad võivad olla väikese ruudu või ringi kujulised.


https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTPbupOhqPQ7RvET3HIKLRfktH7gT5KQocYpAMj6HizsS26MIrP 

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS0jH0H_BWtp6Blvl456KqRCfclyfgo0MRhXIT5801hKd8nicamgAhttps://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRtVigI3_FEhPeyr8lTYPdViWzQjZtpcubEtfpGTZ6to8QuRL3M

Vaja läheb: 

grill – või puutikud

vorst,sink(valmis lihatoode) 

juustu(tükina, mitte lehtedena) 

värske kurk, kirsstomat

röstsepik - röstsai/must vormileib 

salatilehed 


Töö käik: 

1.Lõika leiva – ja või saiatoode kuubikuteks(ruudud)

 ümara klaasi põhja või väikese klaasi suud kasutada ringi kuju tegemiseks.

 Leiva – saiatootel tuleb tugev koorik ära lõigata kui see on.

2Kata vaheldumisi/süsteemselt toiduainetega. 

3. Torka puutikk läbi(grilltikk, võileivatikud),kaunista. 


3.Erikujulised võileivad.

   Näited: ringi - ümara klaasi suuga

                 südamed - piparkoogivormiga   

                 kolmnurgad - ruudukujuline saiaviil lõigata 2 või 4 kolmnurgaks

                 lilled - piparkoogivormidega

4.Wrapid




https://lameleib.eu/recipe/kevad-wrap/ (piltõpetus)
















5.Soojad võileivad.

5.1 Soojad siuh – säuh juustusaiad. 

http://toidutare.ee/admin/upload/foorum/2008.01/2786/2786_7507_originaal.png 

Vaja läheb: 

stsaia(Kogus oleneb sööjate arvust ja kas arvestada igale sööjale terve viil, või viil lõigata neljaks kolmnurgaks.) 

(150 )riivjuustu 

(2-3) küüslauguküünt 

(2dl) majoneesi või hapukoort 

(1) värske porgand 


Töö käik: 

1.Pese, puhasta ja riivi porgand peenema riiviga.  

2.Sega kausis riivitud porgand, riivjuust, hapukoor või majonees. 

2.Pressi küüslaugu pressiga küüslauguküüned, sega. 

3.Kata saiaviilud seguga. Järgi, et kogu saiaviilu pind oleks seguga kaetud.

4. Aseta saiaviilud paberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200C juures u.10 min. 

 

5.2 Soe Šveitsi võileib(2 või 4)   http://www.kokkama.ee/2008/06/veitsi-vileib.html )

 

Vaja läheb: 

2 või 4 viilu saia või leiba  

1 või 2 keedetud muna  

võid   

2 või 4 sl(supilusikas)majoneesi(kui majoneesi ei ole siis sobib ka 20% hapukoor)  

2 või 4 viilu juustu(või riivitud juustu kui viiluna ei ole) 

 

Töö käik: 

1. Määri saiaviiludele natukene võid.  

2. Aseta saiale pool keedetud muna(lõika terve keedetud muna enne pooleks; munad võib eelmisel päeval valmis keeta!).  

3. Pane muna peale supilusika täis majonees või hapukoort ning aseta selle peale juustu viil.  

4. Aseta võileivad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 C juures kuni juust hakkab sulama.   

5. Ahjust välja võttes kasuta pajakindaid ja ära uudista ninapidi ahju suu juures, sest ust avades tuleb sealt väga kuuma auru!!! 

6.Võid ka mikrolaineahjus saiad valmis teha.  

Juurde võid juua mõnusat sooja teed! Head katsetamist!  

 

5.3 Pikk soe sai ehk baguette sulajuustu ja toorsalatiga.

Pikksai küüslaugu võidega, EESTI PAGAR, 175 g - Külmutatud tainad ja  kondiitritooted - Külmutatud toidukaubadEesti Pagar Pikk sai maitserohelisega 175g külmutatud | Toode | Coop Eesti  e-pood - Kõik toidukaubad internetist! 

Vaja lähe:

Baguette sügavkülmutatud pikk sai(ühest saab 8 viilu) 

1 tomat(suurem) 

½ pikka kurki 

1 punane sibul 

õli 

mett 

soola 

sulajuustu 150 g 


Töö käik: 

1.Eelkuumuta ahi 180 c – ni 

2.Sega kokku täidis, jäta maitsestuma. 

3.Pane saiad ahju. Peale ahjust võtmist lõika parajad portsjonid. 

4.Määri sajale meelepärast sulajuustu ja kata täidisega. 

Head isu! 













5.8 Soojad võileivad võileiva grilliga(nii soolased kui magusad), kasutades nii röstsaia kui röstleiba.












5.8 Praetud sai - leib pannil nt. munaga


6. Magusad 

6.1Magusad kohupiima saiad ahjus.  

 
6.Banaani - šokolaadikreemi sai(külmalt)








6.3 Vaesed rüütlid ehk praesai Prantsuse moodi.  https://nami-nami.ee/retsept/3049/vaesed_ruutlid

6.4 Magus munasai   (igale sööjale 1 röstsaia viil või rohkem)






Koostisosad:
muna
sai
suhkur

Valmistamine:
Klopi muna ja suhkur kahvliga omavahel segamini. Võta sai ja kasta see muna-suhkrusegusse. Prae sai seejärel kuumal pannil mõlemalt poolt kuldseks.


Serveerides võib peale puistata tuhksuhkrut, juurde jäätisepall või hoopiski moosi või meega, suvel värskete marjadega.


6.5 Kamakreemisaiad

NB!
    Kummikomm on liiga magus, ja ei sobi!!!

















Erinevad võileivad       https://www.leibur.ee/teemad/horgud-maitsed/